Kaarina Kaukorannan sukellusharrastus

Turkki Marmaris Suomi Kattilankalla Öllöri Hossa Saarinen Rokua Vaulujärvi Rokua Manamansalo Punainen meri Sharm El Sheikh Hurghada Thistlegorm Blue HoleNorja Harstad Bodö Tromssa Lofootit Hilstad Ruotsi Torneåträsk Tyyni Valtameri Aitutaki Kotisivulle

TROMSSA sukellusleiri 22.-28.7.2000 Oulun Vesimiesten kanssa


Opettajan kuva

Olen merkinnyt piirtämääni karttaan punaisella paikat, joissa sukelsimme.

Taistelulaiva Tirpitzin hylky oli vaikea löytää.Se oli vaatimaton ja melko matalalla (noin 15 m). Siitä oli viety suurin osa pois, joten mitään laivamaista rakennetta ei siitä erottanut. Rannalla oli vain pieni vaatimaton muistomerkki, vaikka laiva oli toisen maailmansodan suurimpia laivoja (noin 300 m). Se oli pirstoutunut moneen osaan. Kesällä 2010 Norjan reissulla snorkkeloin Altavuonossa - paikassa, josta Tirpitz oli lähtenyt kohti Huippuvuoria 6-9-1943. Kävin myös Tirpitz-museossa Altassa.

Leiriydyimme Skittenelvissä, joka on 22 km Tromssasta. Oulusta matkaa oli tasan 800 km.

Tirpitzille oli leirialueelta noin 50 km, samoin Olderdaliin, joka oli näistä sukelluspaikoista paras. Olderdalissa tiellä oli levennys molemmin puolin, joten siihen mahtui useampi auto. Korkean laiturin kohdalta rantaan oli vain pieni matka. Meri syveni nopeasti, ja siinä oli 25 metrin syvyydellä terassi. Näkyvyys oli hyvä, noin 10 metriä.

Leiriytymisen kannalta Oldervikin eteläisempi puoli oli hieno, sillä siellä oli upeat laattakivimuodostelmat. Laitteet saattoi huuhtoa makean veden putouksessa. Tarkka GPS-osoite WGS84:n mukaan on 69° 44' 34" N, 19° 41' 41" E.

Taistelulaiva Tirpitzin hylky oli vaatimaton ja melko matalalla (noin 15 m). Siitä oli viety suurin osa pois, joten mitään laivamaista rakennetta ei siitä erottanut. Rannalla oli vain pieni vaatimaton muistomerkki, vaikka laiva oli toisen maailmansodan suurimpia laivoja (noin 300 m).

Sivut päivitetty 2013